Menu

ÇEVFOR-Yeminli Çevirmenlikte Uygulamalı Formasyon

Önemli Uyarı!
Programa kayıt olmadan önce sayfada yer alan "Kimler Başvurabilir" bölümünü dikkatle inceleyiniz. Bu bölümde belirtilen ön koşullardan herhangi birini sağlamanız gerekmektedir. Koşullardan herhangi birini sağlamayan adayların programa kabulü yapılmayacaktır ve ödeme yapıldıysa ücret iadesi yapılmayacaktır. Lütfen başvuru öncesinde sayfayı dikkatle inceleyiniz.

 

Anadolu Üniversitesi ile Turçef Yeminli Çevirmenlik Federasyonu arasında 12 Ekim 2018 tarihinde anlaşma sağlanarak ÇEVFOR-Yeminli Çevirmenlikte Uygulamalı Formasyon Eğitimi Sınav ve Belgelendirme protokolü imzalanmıştır. Buna göre çevirmenlik mesleğinin yazılı ve sözlü çevirmenlik versiyonları dahil, adli, akademik, deşifre, tıbbi, noter yazılı çevirmenliği, teknik, kitap ve edebi çevirmenlikler başta olmak üzere, her alanda uzmanlık isteyen yazılı çevirmenliklerin ve ardıl, adli bilirkişi çevirmenlik, spor, sağlık çevirmenlikleri, bilateral konferans çevirmenliği, refakat ve fısıltı çevirmenliği ile simultane çevirmenlik başta olmak üzere, tüm sözlü çevirmenlik versiyonlarında formatif uygulama eğitimi hazırlanmıştır.

ÇEVFOR e-Sertifika Programı, Yükseköğretimde verilen dil eğitimi ve dil bilimi kuralları değil, sözkonusu okullarda verilmeyen ve kişinin toplum yaşamında karşılaşacağı mesleki ve sektörel uygulamalarının sorunları ve çözümlerini içermektedir. Mütercim tercümanlık dahil, dil ile ilgili okullarda eğitim görenler dil bilmeleri yanı sıra uygulamalardaki hakimiyet eksiklikleri durumunda, tercüman sayılmamaktadırlar. Burada, dil altyapısına sahip bahsedilen kişilerin dili nasıl kullanacakları, hangi ticari ve sosyal haklara sahip olabilecekleri, toplumun tüm resmi ve özel kurum ve kuruluşlarında yazılı ve sözlü tercümanlığı ne şekilde, nasıl yapabilip mesleki olarak kazançlarını hangi ticari yasalara göre vergilendirecekleri vb. tüm gerekli sektörel çözümler çevirmenlere açıklanmaktadır. Ayrıca yeminli çeviri belgelerinin hazırlanması, hukukta çeviri dosyalarının uluslar arası normlarda hazırlanış şekilleri, kabul ve teslim kuralları ile ardıl ve simültane çeviride bilinmesi gereken kurallar ve meslek faaliyetinin özellikleri öğretilmekte ve kişilere yazılı ve sözlü çeviri fiyatlandırmasından, uluslar arası normlara göre çeviri bürosu ve müşteri ile yapacakları ve ileride sorun yaşamayacakları sözleşme örneklerine değin çevirmenlik pratik uygulamaları açıklanmaktadır.

 

Kayıt bedeli 550TL’dir. Daha önceki sınavında başarısız olup tekrar sınava girecek adaylar için kayıt yenileme bedeli 250 TL'dir. 

 

1. Adım: İnternet başvurusunun yapılması

Önemli Uyarı: Lütfen başvuru sürecinde ödeme aşamasına geldiğinizde sisteme yüklemiş olduğunuz evrakınız için eposta ile onay gelmesini bekleyiniz. Onay gelmeden ödeme yapmayınız.

2025 Yaz dönemi ÇEVFOR - Yeminli Çevirmenlikte Uygulamalı Formasyon Eğitimi Sertifika Programı e-Sertifika Programlarına 02.06.2025 - 29.06.2025 tarihleri arasında başvuru yapılacaktır. Kayıt başvurusu yapabilmeleri için adayların geçerli bir e-posta adresine ve kendilerine ait .jpg formatında taranmış vesikalık bir fotoğrafa sahip olmaları gerekmektedir. Başvuru işlemleri de dahil olmak üzere bütün bilgilendirmeler e-posta aracılığıyla gerçekleştirileceği için posta hesabının aktif olmasına ve posta kutusunun dolu olmamasına dikkat edilmelidir.

Uyarı: Fotoğraf, cepheden son altı ay içinde, adayı kolaylıkla tanıtabilecek şekilde çekilmiş net bir fotoğraf olmalıdır. Bu niteliklere uymayan fotoğraf ekleyen adayların kayıtları yapılmayacaktır.

Uyarı: Başvuru sırasında cep telefonu numaranızı mutlaka yazınız. Derslerin başlangıcı, sınav giriş belgelerinin yayınlanması, sınav sonuçlarının açıklanması gibi işlemler sms ile bilgilendirilecektir. Cep telefonu bilgisi vermeyen adaylara bilgilendirme yapılamayacaktır.

Öğrenciler bir sertifika döneminde sadece bir e-Sertifika programına kayıt yaptırılabilirler. Sertifika programı süresince kişisel bilgilerinde (adres, sınav merkezi vb.) değişiklik yapamazlar. 

 

2025 Yaz Dönemi İnternet Kayıt Kılavuzu için tıklayınız.


' 2025 Yaz Dönemi başvurusu yapmak için tıklayınız! '

 

2. Adım: Sertifika ücretinin ödenmesi

 Kredi Kartı İle Ödeme Yapmak

Uyarı: Başvurusu onaylanan adaylara e-posta gönderilecektir. Başvurunuz onaylandıktan sonra ödeme yapabilirsiniz. Lütfen başvurunuzun onaylandığına dair gönderilen e-postayı almadan ödeme yapmayınız.

e-Sertifika Programlarına katılım ücretini kredi kartı ile ya da banka kartı ile ödemek isteyen adaylar başvuru işlemlerini tamamladıktan sonra Aday Bilgilerim sayfasında yer alan Kredi Kartı ile Ödeme Yap düğmesine tıklamalıdır. e-Sertifika Programları Kredi Kartı İle Ödeme Sistemi'nde, başvuru yapan aday ve kredi kartı bilgileri bölümleri dikkatle doldurulmalıdır. Adaylar formda istenen bilgileri girdikten ve kontrol ettikten sonra Tamam düğmesine tıklayarak işlemi onaylayacaklardır.

 

2025 Yaz Dönemi Çevfor Sertifika Programları Akademik Takvimi (Yeni)
İnternetten kayıt başvuruları 02.06.2025 – 29.06.2025
e-Öğrenme derslerinin başlaması                                                           07.07.2025 haftası
Sınav tarihi * 21.09.2025
Sınav sonuçlarının internetten duyurulması 06.10.2025 haftası
Sertifikaların gönderilmesi 08.11.2025 haftası

 

2025 Bahar Dönemi Çevfor Sertifika Programları Akademik Takvimi 
İnternetten kayıt başvuruları 03.02.2025 – 28.02.2025
e-Öğrenme derslerinin başlaması                                                           10.03.2025 haftası
Sınav tarihi * 25.05.2025
Sınav sonuçlarının internetten duyurulması 09.06.2025 haftası
Sertifikaların gönderilmesi 07.07.2025 haftası

 

 

Kimler Katılabilir ?

* İlk olarak Türk vatandaşı olmak ya da mavi kart sahibi olmak * İkamet izni ya da çalışma izni gibi belgeler kabul edilmemektedir.

* Türkiye’de “ Yaygın olan  Dillerde “ İngilizce, Almanca, Rusça, Fransızca ve Arapça gibi yabancı dillerde eğitim veren mütercim tercümanlık, Uygulamalı çevirmenlik, dil edebiyat, dil ve kültür, dilbilim, yabancı dil öğretmenliği bölümlerinin dört ve iki yıllık Yüksekokul veya Üniversitelerinden mezun olanlar, halen okuyanlar, herhangi  bir nedenle  eğitimini terk edip tasdikname ile ayrılmış olanlar,

* Türkiye' de yabancı dilde eğitim verip eğitim tedrisatı tamamen yabancı dilde olan Yabancı Özel Okulların ve Azınlık Okullarının orta öğretimlerinden mezun olanlar, eğitim gördükleri yabancı dil için C1 ya da C2 dil yeterlilik belgesi sunabilenler.

* Türkiye’de Üniversite ile Yüksekokulların Turizm  Rehberliği bölümlerinden mezun olanlar diplomaları ile yine bu meslekte Turizm Bakanlığının Turist Rehberliği sınavını geçerek aldıkları Turist Rehberi kokartları ile birlikte YDS / Yabancı Dil Seviye Tespit Sınavı’ndan en az 70 puan aldıklarının belgesini ibraz edebilenler,

* Yurt dışında ise aynı şekilde mütercim tercümanlık, dil edebiyat, dil kültür, dil bilim, yabancı dil öğretmenliği ve herhangi bir branşta o dilin konuşulduğu ülkedeki üniversite ve Yüksekokul  hazırlık sınıfını bitirmiş, iki veya dört yıllık yüksekokul veya üniversitelerden lisans ve ön lisans mezunu olanlar, halen okuyanlar veya herhangi bir nedenle yüksek eğitimini tasdikname ile bırakıp ülkesine dönmüş olup bunu bir belge veya tasdikname ile ibraz edenler,

* Yurtdışında “ Yaygın olmayan Dillerde “ yani yukarıda yaygın dillerin haricindeki dünya dillerinde ise Orta Öğretim görüp okulunu bitirip diploma sahibi olanlar, eğitim gördükleri yabancı dil için yetkili kurum ve kuruluşlardan alınmış C1 ya da C2 dil yeterlilik belgesi ile başvuru yapabilirler.

* TC vatandaşı olmayanların başvuruları kesinlikle kabul edilmemektedir. Sonradan Türk vatandaşı olmuş kişiler, TURÇEF Yeminli Çevirmenlik Federasyonuna bağlı derneklerden birine üye olduğunu gösteren güncel üyelik belgesine ek olarak, çevirmenlik yaptıkları bürolardan ya da noterlikten faal olduklarını gösteren belgeyi, diplomasını, yetkili kurum ve kuruluşlardan alınmış C1 ya da C2 dil yeterlilik belgesini eklemek şartıyla başvuru yapabilirler.

* TURÇEF Yeminli Çevirmenlik Federasyonuna bağlı derneklerden herhangi birine üye olan kişiler, geçerlilik tarihi dolmamış üyelik belgesi, Federasyondan alınmış faaliyet belgesi ve diplomaları ile doğrudan başvuru yapabilirler.

* Anadolu liselerinden mezun olmuş kişiler, TURÇEF Yeminli Çevirmenlik Federasyonuna bağlı derneklerden herhangi birine üye olduklarını gösteren güncel TURÇEF üye belgesini, diplomasını ve eğitim gördüğü dil için yetkili kurum ve kuruluşlardan alınmış C1 ya da C2 dil yeterlilik belgesini eklemek şartıyla başvuru yapabilirler.

* İşaret dili çevirmenliği için: Üniversitelerde ve Üniversite dışında Ortaöğretim kurumları ,Halk Eğitim ile  Özel eğitim kurumlarından en az lise mezunu olarak (İşaret dili öğretici ve tercümanlık Eğitimi)  kurumlardan İşaret dili öğretici ve İşaret dili tercümanlığı konusunda eğitimi almış ve bunu da belgelemiş olanlar(Sadece İşaret dili temel eğitimi kursu alanlar yetersiz  görülmekte olup  başvuru için  en az toplamda 320 saat İşaret dili öğretici ve tercümanlık eğitimi aldığına başarılı olduğu belgesine sahip olanlar) başvurabilirler. TURÇEF Yeminli Çevirmenlik Federasyonuna bağlı derneklerden herhangi birine üye olan kişiler ise geçerlilik tarihi dolmamış TURÇEF üyelik belgesi, Federasyondan alınmış faaliyet belgesi ve kurs belgeleri ile başvuru yapabilirler.

ÇEVFOR e-Sertifika Programına  sadece bu şartları karşılayan kişiler kabul edilecektir. Başvuru yapan adayların diplomaları ve istenen belgeler incelenerek programa kayıt kabulü yapılacaktır. Yukarıda bahsedilen şartlardan herhangi birini sağlamayan adayların başvurusu kabul edilmeyecektir.

Değerlendirme

Anadolu Üniversitesince yürütülen ÇEVFOR- Yeminli Çevirmenlikte Uygulamalı Formasyon eğitimi programı sonucundaki sınavı başararak sertifikalarını almaya hak kazanan çevirmenler diledikleri takdirde 19.12.2016 tarih ve 201558940 sayı numarasıyla TURÇEF Federasyon adına tescil edilmiş ‘Yeminli Çevirmen Yeterlilik Belgesi’ ve ‘TURÇEF Yeminli Çevirmen Kimliği ile Çevirmen Faaliyet Belgesini’ TURÇEF –Yeminli Çevirmenlik Federasyonu üyesi olan Derneklere ( üyelik koşullarını yerine getirerek) üye olarak alabilir. Ayrıca bu belgeleri 6754 sayılı Bilirkişilik Kanununun 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) ve (c) bentleri uyarınca, bilirkişilik bölge kurulları tarafından mütercim –tercümanlık (çevirmenlik) bilirkişilik başvurularına sunabilirler. ÇEVFOR- Yeminli Çevirmenlikte Uygulamalı Formasyon eğitimi programından 70 puan ve üzeri puan alanlar başarılı sayılacaktır. ÇEVFOR- Yeminli Çevirmenlikte Uygulamalı Formasyon eğitiminden başarılı olamayan katılımcılar izleyen sertifika dönemlerinde kayıt yenileme yapabilir. Kayıt yenileme işlemi yapmak için herhangi bir süre sınırlaması yoktur, bireyler diledikleri sertifika döneminde kayıt yenileme işlemi yaparak devam edebilir.

Örnek
Sertifika

ÇEVFOR-Yeminli Çevirmenlikte Uygulamalı Formasyon

Diğer Programlar

Program Başlığı
Arapça II
Arapça II

Bu program, katılımcılara günlük hayatta kullanacakları Arapça kelimeleri, kalıp ve cümleleri tanıtmayı ve dilbilgisi kuralla...

Program Başlığı
Yönetici Asistanlığı
Yönetici Asistanlığı

Yönetici Asistanlığı Programı kapsamında; yönetici asistanlığı, iş ortamında protokol ve davranış kuralları, iş hayatında standartlar kon...

Program Başlığı
World Civilizations and History
World Civilizations and History

The online certificate program is aimed at giving you the basic knowledge about the history of civilizations from the ancient world to the contempo...

Program Başlığı
Tıp Sekreterliği
Tıp Sekreterliği

Tıp Sekreterliği Sertifika Programı tıbbi sekreter olarak çalışan ya da çalışmak isteyen, alan değiştirmek isteyen, yeteneklerini gel...